13 Şubat 2009 Cuma

Tanışma

Türkiye'ye sesi olmasa da, ismi oldukça yabancı bir alet banjo. Bu tabii ki çok doğal, Afrika'da doğan ve malum ticaretler sonucunda Amerika kıtasına ulaşan ve orada yerelleşen bir halk çalgısı banjo. Amerika'da bile oldukça uzun bir süre yerel kalmış. İlerleyen yazılarımda bahsedeceğim birkaç müzisyen sayesinde ulusal bir üne kavuşmuş. Şu sıralar ise banjo pek çok müzik türüne empoze olmaya başladı. Özellikle blues ve soul'la başlayın akım, pek çok indie müzisyenin bu enstrümanı keşfetmesiyle yavaş yavaş kendini hissettirmeye ve sesini duyurmaya başladı.

Metal bir kafesin üstüne gerilmiş deri, sesi kuvvetlendirsin diye kenarlara konmuş birkaç metal rözenansla bir telli çalgıdan çok davula benzer banjo, çünkü bir banjo'ya neresinden vurursanız vurun size bir melodiyle karşılık verir. En çok kullanılan tipi 5 telli olsada, 2 tane daha, farklı sayıda teli olan banjo mevcut. İlerleyen yazılarımda bu konularda da elimden geldiğince detaylı bilgi vermeye çalışağım. Ama ben özellikle 5 telli banjo üzerinde duracağım.

Eğer banjo ilk müzik aletiniz olacaksa, kesinlikle doğru yerdesiniz; çok hızlı, açık ve kolay bir şekilde adım adım her şeyi öğreneceksiniz.

Güzel Günler...