14 Şubat 2009 Cumartesi

Başlangıç

Daha önce de değindiğim, farklı banjo türlerinden bahsedeceğim bu yazıda. Toplamda 3 çeşit banjo olsa da, en çok kullanılanı 5 telli banjodur. Eğer buraya bir şarkıda banjo duyup geldiyseniz o melodiler %99 ihtimalle 5 telli bir banjodan çıkmıştır. Şimdi ben size bu diğer 2 banjo'yu elimden geldiğince açıklamaya çalışacağım.

Tenor banjo'yu aslında Afrika'dan ilk çıktığı haliyle olan banjo olarak açıklayabiliriz. Geleneksel telli çalgılara benzer bir şekilde sıralı şekilde yerleştirilmiş 4 telden oluşur. Bu temel farkın dışında da 5 telli banjodan fazla bir farkı yoktur. 40'lı ve 50'li yıllarda jazz ve blues tarzında kullanılan tenor banjo, yerini 5 telli banjo'ya bırakmıştır. Hala çalanları olduğu halde, sayıları gün geçtikçe azalmaktadır, özellikle Kuzey Britanya'da hala popüler sayılabilir.

Bir diğer Britanya çıkışlı, ancak bu sefer 6 telli olan, bir banjo daha mevcuttur. Ancak 1800'lü yılların sonunda icat edilen bu çalgı, yeterince popüler olamamıştır.

Günümüzde hala çeşitli örnekleri olsada, dediğim gibi, 5 telli banjo'nun şu anda diğerlerine karşı bariz bir üstünlüğü bulunmakta. Ben de bu noktadan sonra sadece 5 telli banjo'ya yoğunlaşacağım.



TENOR BANJO



6 TELLİ BANJO


Güzel Günler...