18 Şubat 2009 Çarşamba

Banjo'nun Akordu

Eğer daha önce enstrüman çaldıysanız ve iyi bir müzik kulağınızın olduğunu düşünüyorsanız aşağıdaki linkdeki videodan da akort etmeyi deneyebilirsiniz.
Expert Village Banjo Akordu

Ancak daha önce hiç müzik tecrübeniz yoksa bile, elektronik akort cihazınızı aldıysanız bu iş oldukça kolay olacak. Cihazımız böyle birşey;



Bu cihaz sesle çalışmaz, titreşimlerle çalışır o yüzden gürültülü ortamlarda da rahatlıkla kullanabilisiniz. Kullanımı çok basittir. Cihazı banjo'nuzun sap kafası kısmına şu şekilde takın;



Ekranı rahatça görebileceğiniz bir açıya getirin. A4 kalibrasyonunun, yani tepedeki rakamın 440 olduğuna emin olduktan sonra akorda başlayabilirsiniz. 5 telinizden birine hafifçe vurun, ekranda bir harf belirecektir. İşte bu harf telinizin o andaki akordudur. Harfler şu şekilde sıralanmakta;

A, A#, B, C, C#, D, D#, E, F, F#, G, G# (basdan tize doğru)

Örnek verecek olursak bir tele bastık diyelim ve o telde ekranda çıkmasını beklediğimiz harf D. Eğer ekranda C harfi çıkıyorsa, D'ye ulaşmamız için yapmamız gereken şey, teli gerginleştirmek. Bu işlemi yaptıktan sonra telimize vurduk ve bir baktık, fazla gerginleştirmişiz ve E olmuş. Şimdi D 'ye geri dönmemiz için telin gerginliğini azaltmamız gerekecek. Bu kadar basit.

Aşağıda banjo'muzun 5 telinin akort cihazında vermesi gereken notalar var. Yukarıda anlattığım şekilde kolayca yapabileceğinize eminim.

5. tel: G
4. tel: D
3. tel: G
2. tel: B
1. tel: D

5. tel en kısa olan telimiz ve ondan sonra aşağı doğru sıralanıyorlar.

Şimdi bu noktada birşeyden bahsetmem gerek. Banjo'muzun 5. telinin, adeta gülü seven dikenine katlanır sözünü kanıtlarcasına, çok zor ve zahmetli bir akordu vardır. Çevirirsiniz, akordu bulursunuz elinizi bir çekersiniz aynen geri atar; ya da akordu yapmışsınızdır ama yanlışlıkla eliniz akort kulağına dokunmuştur; hemen atar. Bu kadar gıcıktır 5. telin akordu ama azıcık sabırla bu işi halledebilirsiniz. 5. tel yüzünden elektronik akort cihazınızı sakın yanınızdan ayırmayın.

Evet bu bilgiler banjo'nuzu akort etmeniz yeterli, ancak kulağınız alıştıkça kendinizde akort edebileceksiniz. 5. telle o kadar çok boğuşacaksınız ki, onun akordunu 2. veya 3. hafta gibi kendiniz yapmaya başlayabileceksiniz. Diğerleri ise zamanla, henüz ben de o aşamaya gelemedim maalesef.

Artık banjo'muzu çalmamamız için hiçbir bahanemiz yok. Akordumuzu da yaptık; her şey hazır.

Güzel Günler...


Çalma Stilleri

Bu stiller sağ el parmaklarının tellere vurma şekliyle alakalı. Günümüzde en çok kullanılan iki banjo çalma stili var. Bunlar clawhammer ve bluegrass. İki stilde de sadece sağ ellerin tellere basma şekli değil, çıkardıkları seslerde farklı oluyor.

Clawhammer: Bu teknikte tellere yukarıdan aşağı doğru vuruluyor. Clawhammer stili bu iki teknikten daha eski olanı. Bu tekniğin ilk örnekleri, banjo'nun çıkış yeri olan Afrika kıtasına kadar uzanıyor. Bu teknikte herhangi bir penaya ihtiyaç duyulmuyor. Tırnağımızla yukarıdan aşağı tellere vurmamız yeterli.

Bluegrass: Bu teknikte ise, tahmin edebileceğiniz gibi, tellere aşağıdan yukarı doğru bir hareketle vuruluyor. Şart olmasa da tekniğin esas kullanımı pena ile. Başparmağımıza bir adet plastik, orta ve işaret pamağımıza iki metal pena ile uygulanıyor. Daha önce ki yazılarımda bu penaları ve nereden bulabileceğinizi açıklamıştım. Bluegrass, banjo'yu Amerika'da ulusal üne kavuşturan bir stildir. Bu stili 40'lı yılların sonlarına doğru, ünlü banjo ustası Earl Scruggs keşfetmiştir. Kişisel fikrim, bu teknik clawhammer tekniğinden daha hoş melodiler verir. Çoğu banjo içeren country ve blues şarkılarında bu teknik kullanılmıştır.

Ben gene de iki tekniğide bir arada götürmeye çalışacağım. Bir sonraki yazımda artık teorik kısmı aşıp, uygulamaya geçeceğiz. Clawhammer tekniği ile başlayacağız, ama önce akort.

Güzel Günler.