17 Şubat 2009 Salı

Teorik Bilgiler

Bu yazıda ileride ihtiyaç duyacağımız birkaç temel bilgi vereceğim.

- Banjo'da en alttaki tel 1. ve en üstteki tel 5. olcak şekilde, tellerin sıralaması aşağıdaki şekilde olacaktır. Daha kolay aklınızda tutabilmeniz için; banjo'nuzu çalar pozisyondayken, yukarıdan gördüğünüz sırayla olduğuna dikkat edin. Portemiz ve üzerinde bulunan yatay cizgiler, banjo'nun 5 telini temsil edecek. İşaret, hangi telin üstündeyse o tele vuracağız.




- Başlangıçta 3 tane akoru bilmemiz yeterli olacak. Akor dediğimiz şey, sol elimizin parmaklarının enstrümanımızın tellerine basması, ve bu şekilde vurulan tellerden gelen sesin tonlarının değişmesi. Akortla herhangi bir alakası yoktur.
1- G: Gayet basit olup, sol elimizin hiçbir tele basmamasıdır.
2- D7: Burada biraz zorlaşmaya başlayacak.Orta parmağımız, 3. telin 2. perdesine basarken; işaret parmağımız, 2. telin 1. perdesine basacak.
3- C: Bu biraz daha zor. İşaret parmağımız 2. telin 1. perdesinde, orta parmağımız 4. telin 2. perdesinde, yüzük parmağınız ise 1.telin 2. perdesinde olacak.

Görsel olarak da şu şekilde açıklanabilir;

Yukarıdaki şekildeki teller sırasıyla 2. 3. 4. ve 5. teller. Tepe noktası tam olarak kilit kısmı ve ondan sonra sırasıyle perdeler başlıyor. İçi dolu yuvarlaklar ise sol el parmaklarımızın o akor için basması gereken perdeleri işaretliyor.

Burada dikkat etmeniz gereken nokta, akor sırasında basılmayan tellere en ufak bir temas bile seste ciddi bozulmalara yol açacağı.

Son olarak da, çalacağımız notalar portemizin üzerine yerleştiğinde hangi telde ise, o tele basmamız yeterli olacak. Notanın tepe kısmındaki rakam ise bize o notayı çalarken, o telin hangi perdesine basmamız gerektiğini belirtecek. Çalma stillerin ardından bu konuda daha detaylı bir bilgi vereceğim.

Güzel Günler...