18 Şubat 2009 Çarşamba

Çalma Stilleri

Bu stiller sağ el parmaklarının tellere vurma şekliyle alakalı. Günümüzde en çok kullanılan iki banjo çalma stili var. Bunlar clawhammer ve bluegrass. İki stilde de sadece sağ ellerin tellere basma şekli değil, çıkardıkları seslerde farklı oluyor.

Clawhammer: Bu teknikte tellere yukarıdan aşağı doğru vuruluyor. Clawhammer stili bu iki teknikten daha eski olanı. Bu tekniğin ilk örnekleri, banjo'nun çıkış yeri olan Afrika kıtasına kadar uzanıyor. Bu teknikte herhangi bir penaya ihtiyaç duyulmuyor. Tırnağımızla yukarıdan aşağı tellere vurmamız yeterli.

Bluegrass: Bu teknikte ise, tahmin edebileceğiniz gibi, tellere aşağıdan yukarı doğru bir hareketle vuruluyor. Şart olmasa da tekniğin esas kullanımı pena ile. Başparmağımıza bir adet plastik, orta ve işaret pamağımıza iki metal pena ile uygulanıyor. Daha önce ki yazılarımda bu penaları ve nereden bulabileceğinizi açıklamıştım. Bluegrass, banjo'yu Amerika'da ulusal üne kavuşturan bir stildir. Bu stili 40'lı yılların sonlarına doğru, ünlü banjo ustası Earl Scruggs keşfetmiştir. Kişisel fikrim, bu teknik clawhammer tekniğinden daha hoş melodiler verir. Çoğu banjo içeren country ve blues şarkılarında bu teknik kullanılmıştır.

Ben gene de iki tekniğide bir arada götürmeye çalışacağım. Bir sonraki yazımda artık teorik kısmı aşıp, uygulamaya geçeceğiz. Clawhammer tekniği ile başlayacağız, ama önce akort.

Güzel Günler.

1 yorum:

  1. Bir eleştiri gönderecek kadar küstah olabilirsem - Clawhammer bir tekniktir fakat bluegrass bir müzik tarzı sayılır. Bluegrass'ta (özellikle eski bluegrass) clawhammer calanlar vardı - özellikle eski Hee Haw programındaki String Bean lakaplı müzisyen. YouTube'da bulabilirsiniz. Clawhammer tekniğinin en çok kullanıldığı tarza "Old Time" denir, tabi ki bu terim aslında biraz geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Ayrıca Old Time müziğinde diğer tekniklerin arasında iki parmaklı, üç parmaklı çalma teknikleri da var. Clifton Hicks çok güzel örnekler sunuyor.

    YanıtlaSil